Hvězdy přijdou až k nám do Lípy

18.08.2017 08:30

Mobilní planetárium MORAVA přijede 24.8.2017 do Sokolovny v Lípě. Pozvánka a program zde

 

Mobilní planetárium MORAVA v Lípě

Čtvrtek 24. srpna 2017 – SOKOLOVNA Lípa

 

 Všechny filmu jsou dabované česky.

 Jednotné vstupné 30,- Kč na program

 Pořadatelé obec Lípa a Spolek TILIA

 

 

PROGRAM:

od 15:00 hod  (menší děti 3-10 let)

Polaris -  29 minut

V současnosti nejúspěšnější film světových planetárií, skvěle dabovaný dvojicí Genzer a Suchánek. Příběh vypráví o setkání polárního medvěda a zcestovalého zvídavého tučňáka. Tím odstartuje jejich velké dobrodružství, ve kterém společnými silami přestaví starou ponorku na vesmírný koráb, v němž poletí do vesmíru, kde zažijí stav beztíže, zjišťují, jak se Země pohybuje a prozkoumají prstence Saturnu. Tento rodinný film je vhodný pro děti v mateřské škole a žáky prvního stupně základní školy.

 

Nebeské hodiny – bonus    délka 5 minut

Film nám ukazuje, jak život člověka se  řídí nebeským mechanismem - pohybem planet a Měsíce. Náš kalendář i hodiny jsou odvozeny od pohybů nebeských těles. Země se otáčí kolem své osy, Měsíc zase kolem Země a planety Sluneční soustavy kolem Slunce. Vše podléhá zákonu gravitačních sil, který objevil Isaac Newton.

 

Ztráta hvězd - bonus délka 8 minut

Tento krátký americký film se zabývá problémem světelného znečištění a nabízí tři jednoduché kroky, které můžeme udělat k jeho snížení. Pokud se budeme společně snažit, můžeme vrátit na svou planetu hvězdnou oblohu!

 

 

od 16:00 hod (menší děti 3 - 10 let)

Krtci – Co je tam nahoře? – délka 35 min.

Pohádka o krtku Platónovi, který žije v zemi pod skálou. Je zvědavý a bystrý a tak ho zajímá proč Slunce, které vidí v malém otvoru ve skále, někdy svítí a někdy ne. Rodiče mu jednou dovolí, aby se šel podívat ven,  tak se vydá na povrch země se svým učitelem Sokratem a třemi kamarádkami žížalami objevovat nepoznané – proč je na Zemi den a noc, proč Měsíc mění svůj tvar a proč ve městě nelze dobře vidět hvězdy. Film je veselý plný písniček a pomáhá rozvíjet představivost dětí a vysvětlit poutavě jevy astronomie. 

 

Vesmírné tvary – délka 9 minut

Planety, Slunce, Měsíc mají tvar koule, jiné tvary mají oběžná dráha Měsíce kolem Země, prstence Saturnu nebo naše Sluneční soustava. Zároveň se děti seznámí s těmito vesmírnými útvary.

 

 

od 17:00 hod (starší děti a dospěláci)

Astronomie - 10 kroků k nebi - délka 25 minut

"Astronomie" - je program, který vám řekne o základech této vědy, jejího původu, historii a milnících. V průběhu vyprávění bude zodpovězeno mnoho otázek, jako je umístění hvězd na obloze, struktura souhvězdí a Sluneční soustavy a tak dále. Film pojednává o pozorování hvězd od počátku lidstva po současnost. Je zde popsáno několik legend o vzniku některých základních souhvězdí, ukazuje a vysvětluje, co je zvěrokruh, kde najdeme Polárku a jak určíme polohu hvězd. Seznámíme se se vznikem kalendáře na základě pohybů nebeských těles i s tím, jak se měnily v průběhu věků názory na Sluneční soustavu a nebeskou sféru podle Aristotela, Ptolemaia, Galilea, Koperníka až po současné objevy ve vesmíru pomocí Hubblova teleskopu.

 

Cesta do centra Mléčné dráhy - délka 7 minut

Cestu do centra Mléčné dráhy začínáme v chilské poušti Atakama, kde je umístěn nejmodernější teleskop na světě, který vidí nebe čtyři miliardy krát lépe než lidské oko. Uprostřed naší galaxie je mohutná černá díra, která je čtyři miliony krát hmotnější než naše Slunce. Dále se podíváme do centra Mléčné dráhy přes infračervené zobrazení radioteleskopu Vista, který rozptýlí prachová mračna, a uvidíme 84 milionů hvězd.

 

Ztráta hvězd - délka 8 minut  

Tento krátký americký film se zabývá problémem světelného znečištění a nabízí tři jednoduché kroky, které můžeme udělat k jeho snížení. Hvězdné nebe mizí, protože světelné znečištění postupně maže pohled do hlubin vesmíru. To ohrožuje nejen astronomii, ale i volně žijící živočichy v přírodě a má vliv na lidské zdraví. Města zářící žlutým světlem jsou jasně viditelné z oběžné dráhy. Pořad poukazuje na problémy způsobené světelným znečištěním zejména zhoršením viditelnosti na noční obloze. Film představuje divákům důležitost tohoto problému a jednoduché řešení navržená autory filmu ke snížení světelného znečištění. Pokud se budeme společně snažit, můžeme vrátit na svou planetu hvězdnou oblohu!

 

 

 

od 18:00 hod  (starší děti a dospěláci)

Rosetta - délka 30 minut     

Nový filmy o revoluční misi sondy Rosetta, která měla za úkol se přiblížit a přistát na kometě Churyumov-Gerasimenko.  Komety jsou tajemné a zároveň nejrozlehlejší objekty naší Sluneční soustavy. Ve filmu uvidíte desetiletou výpravu meziplanetární sondy Rosetta, co se snaží prozkoumat kometu a přistávací pouzdro Philae, které se pokusí přistát na povrchu jádra komety. Jak to dopadne a zda pouzdro úspěšně přistane, se dozvíte v mobilním Planetáriu Morava.

 

Světelná echa - délka 5minut

Krátký obrazový film o pozorování mlhovin, supernov a dalších vesmírných objektů v hlubokém vesmíru Hubblovým teleskopem.

 

Vesmírné vzdálenosti  - délka 13 minut     

Tento krátký film je věnován měření vzdálenosti ve vesmíru. Na měření vzdálenosti ve vesmíru používáme astronomické jednotky, které jsou jiné než běžně používané. Nejrychlejší ve vesmíru je paprsek světla, proto jej využíváme pro měření vzdáleností ve vesmíru. Film se zabývá vzdálenostmi nejen v naší Sluneční soustavě, ale i měřením vzdáleností v celém námi pozorovaném vesmíru.