Mobilní planetárium MORAVA - CESTY VESMÍREM

29.08.2018 07:39


Hvězdy přijdou až k nám do Lípy  mobilní planetárium MORAVA

"cesty vesmírem"

středa 5. září 2018

Od 14:00 - 19:00 hod, SOKOLOVNA Lípa

V mobilním planetáriu budou promítány série krátkých filmů o vesmíru, které jsou doprovázeny odborným výkladem. Speciální programy prezentují nejnovější poznatky a výzkumy o kosmonautice, poznávání vesmíru a světa kolem nás. Kopule planetária bude stát v sále místní sokolovny. První série budou poskládány z filmů určených pro menší děti a náročnost filmů se bude postupně zvyšovat, tak aby si své filmy našly všechny věkové kategorie.

 

o   CENA 30,- Kč / film

o   Pořadatel: Obec Lípa a Spolek TILIA



PROGRAM MOBILNÍHO PLANETÁRIA:


14:00 Krtci - Co je tam nahoře?

(od 3 do 10 let)


Pohádka o krtku Platónovi, který žije v zemi pod skálou. Je zvědavý a bystrý a tak ho zajímá proč Slunce, které vidí v malém otvoru ve skále, někdy svítí a někdy ne. Rodiče mu jednou dovolí, aby se šel podívat ven, tak se vydá na povrch země se svým učitelem Sokratem a třemi kamarádkami žížalami objevovat nepoznané - proč je na Zemi den a noc, proč Měsíc mění svůj tvar a proč ve městě nelze dobře vidět hvězdy. Film je veselý, plný písniček a pomáhá rozvíjet představivost dětí a vysvětlit poutavě jevy astronomie.


14:45 Jak Měsíc putoval ke Slunci

(od 3 do 10 let)


Pohádkový příběh o tom, proč Měsíc na obloze mění svůj tvar, jaká jsou na obloze souhvězdí a co je zvěrokruh ve starověkém pojetí. Měsíc v pohádce putuje po nebeské sféře - zvěrokruhu, protože se rozhodl, že bychtěl spatřit Slunce. Při svém putování zažívá různá dobrodružství a potkává několik moudrých rádců - setkává se s dvanácti znameními, která mu pomáhají jít správnou cestou za Sluncem. Po třpytící se cestě hvězdnou oblohou se s ním dězajímavé proměny, Měsíc mění svoji tvář. Tvůrcům se podařilo jednoduchým způsobem vysvětlit i složitější jevy astronomie, které na nebi pozorujeme.


15:30 - Astronomie pro děti

(od 5 do 11 let)


Příběh je pohádkovým cestováním Sluneční soustavou kouzelným raketoplánem.Děti provází dvě kreslené postavičky, trpaslík Zvídálek a jeho přítel trpaslík Vševěd. Děti se dozví, jak je veliké Slunce, jak dlouho bychom museli od Země ke Slunci cestovat. Trpaslík děti poučí, že rychlejší než letadlo a raketoplán je paprsek světla. Děti se dozví, co by se stalo, kdyby Slunce přestalo svítit, jaká je teplota uvnitř a na povrchu Slunce a jak je těžké. Zvídálek se Vševědem kouzelným raketoplánem zkoumají, jak to vypadá na ostatních planetách Sluneční soustavy a dozví se i něco málo o souhvězdích.


16:00 - Polaris

(pro děti MŠ a žáky ZŠ I. stupeň)


V současnosti nejúspěšnější rodinný film světových planetárií, skvěle dabovaný dvojicí Genzer a Suchánek. Příběh vypráví o setkání polárního medvěda a zcestovalého zvídavého tučňáka. Tím odstartuje jejich velké dobrodružství, ve kterém společnými silami přestaví starou ponorku na vesmírný koráb, v němž poletí do vesmíru, kde zažijí stav beztíže, zjišťují, jak se Země pohybuje a prozkoumají prstence Saturnu.

16:30 Ze Země do vesmíru

Ve filmu se seznámíme se Sluncem a jednotlivými planetami Sluneční soustavy, některými zajímavými měsíci a planetkami, pásy asteroidů a komet. Dále se podíváme na různé tipy galaxií, mlhovin a hvězdokup. Ukážeme si vznik a zánik hvězd. Seznámíme se s historickými názory na vesmír a vývojem pozorování oblohy do současnosti.


17:00 Rossetta

Nový film o revoluční misi sondy Rosetta, která měla za úkol se přiblížit a přistát na kometě Churyumov-Gerasimenko. Komety jsou tajemné a zároveň nejrozlehlejší objekty naší Slune ční soustavy. Ve filmu uvidíte desetiletou výpravu meziplanetární sondy Rosetta, co se snaží prozkoumat kometu a přistávací pouzdro Philae, které se pokusí přistát na povrchu jádra komety. Jak to dopadne a zda pouzdro úspěšně přistane, se dozvíte v našem mobilním Planetáriu Morava.


17:30 IBEX - Hledání hranic Sluneční soustavy

Staňte se součástí vědeckého týmu, který zkoumá hranice mezi Sluneční soustavou a okolní galaxií. Film IBEX představuje misi NASA IBEX (Interstellar Boundary Explorer). Během promítání se diváci dozvědí, jak družice IBEX v kosmickém prostoru sbírá atomy hmoty, které nám pomohou určit hranice sluneční soustavy. Proletíte se celou Sluneční soustavou až na její okraj. Tento film je určen těm, kteří mají zájem o výzkum vesmíru a chtějí o něm získat další informace. Ve filmu spolu hovoří dva zvídaví mladí lidé. Jejich rozhovor doprovází komentáře vědců a inženýrů, kteří se účastnili programu IBEX a družici sestrojili.


18:00 Přechod Venuše přes Slunce pro ZŠ a SŠ

Tento film se věnuje velmi vzácnému jevu, který se uskuteční až v roce 2117. Nejprve si vysvětlíme pojmy syzygium a konjunkce. Dále si ukážeme zatmění Slunce a následně se budeme věnovat přechodu Venuše přes Slunce. Tento jev jsme mohli sledovat v roce 2012 a na příští si musíme počkat do 11. prosince 2117. Podle tohoto úkazu v letech 1761 a 1769 byla poprvé vypočítána vzdálenost Země od Slunce - tedy astronomická jednotka (AU). Nakonec se podrobněji podíváme na Slunce a Venuši a dozvíme se o nich několik základních věcí.


18:30 Temná hmota

Pořad je vytvořený ve spolupráci s NASA. Film "Temná hmota" poodkrývá tajemství stejnojmenné formy hmoty, jejíž hmotnost je 5 krát větší než hmotnost běžné nám známé hmoty ve vesmíru. V současné době studium temné hmoty je nejaktuálnějším úkolem astrofyziky. Jeho vyřešení nás povede k porozumění tajemných procesů probíhajících v životě vesmíru během miliard let. Ve srovnání těchto věcí je lidský život jen nepatrný okamžik a nyní máme šanci odhalit tato tajemství s pomocí vědy. Programem provází Dr. Alan Duffy, mladý zkušený astronom z Mezinárodního výzkumného centra pro radioastronomická studia na University of Western Australia. Společně se dozvíme o tom, jak důležité je pro zkoumání této nové oblasti výzkumu radioteleskop ASKAP, nově postavený v západní Austrálii.


VŠECHNY PROMÍTANÉ FILMY JSOU ČESKY DABOVANÉ